Bend

AlbumArt

Biografija

Atlantida je oformljena  u martu 2006. godine u Beogradu. Bend su osnovali pevač Nemanja Savić, gitarista Aleksa Jonić, basista Nenad Natošević i bubnjar Igor Šakotioć. Od samog početka negovan je hard’n’heavy zvuk u koji su utkani elementi drugih žanrova. Postavu benda upotpunjuju gitarista Uroš Kovačević i Matija Anđelković za klavijaturama. Marta 2006. bend učestvuje na “Demo masters” turniru, takmičenju demo bandova u organizaciji radija Beograd 202 gde se probija do polufinala, nakon čega grupa ulazi u stidio radi početka rada na albumu prvencu.

Nakon završne produkcije i potrage za izdavačem, album “Atlantida” objavljuje krajem decembra 2006. godine izdavačka kuća “One Records”. Od ukupno 10 pesama sa ovog izdanja izdvojile su se “Kraljica pohlepe” za koju je snimljen i spot, “Vrela stvar”, “Nokturno” i “Ti i ja” koja postaje višestruki hit nedelje radija Beograd 202.

Gosti na albumu bili su Miroslav i Srđan Branković iz grupe Alogia, Saška Janković, Nevena Radivojević i Nikola Janković Šopka iz grupe Dargoron.

Posle izdavanja albuma, usled suprotnih stavova članova dolazi do raskola unutar benda. Grupu nastavlja pevač Nemanja Savić, gde je postava sastava trpela stalne promene u narednom periodu.

2009. godine bend se ustaljuje u postavi Nemanja Savić (vokal), Dragiša Đorđević (gitara), Siniša Prodanović (gitara), Matija Anđelković (klavijature), Marko Jovanović (bas) i Dimitrije Vasić (bubnjevi).

U avgustu iste godine grupa otpočinje snimanje novog albuma koji je već u novembru objavljen pod nazivom “Put u večnost” ponovo pod etiketom kuće “One Records”.

Produkciju ostvarenja potpisuje Nemanja Savić, uz tehničku podršku Danijela Jovanovića. Na albumu se nalazi ukupno 12 pesama, uključujući obradu grupe Kerber za pesmu “Igraj sad”, kao i numera “Talasi” koja je naknadno objavljena i na kompilaciji “Vreme brutalnih dobronamernika” Milana B. Popovića.

Među gostima na albumu nalaze se Aleksandra Đelmaš u pesmi “Nebo” i Stefan Kovačević, frontmen grupe Forever Storm koji je otpevao duet sa Nemanjom u pesmi “Milosrdni anđeo” posvećenoj pokojnom Bošku Radišiću, muzičaru i rok kritičaru.

Neposredno pre izlaska albuma, Atlantida učestvuje kao takmičarski bend u prvoj sezoni emisije “Rat bendova” na televiziji OBN, da bi već u narednoj sezoni Nemanja Savić zauzeo poziciju člana žirija uz Zeleta Lipovaču (Divlje Jagode) i Davora Gobca (Psihomodo pop).

Prvi spot sa albuma “Put u večnost” snimljen je krajem maja 2010. za pesmu “Sve ti opraštam” u produkciji kuće “Highlander”, da bi u avgustu izašao i drugi spot za pesmu “Sećanje” ostvaren u saradnji sa “Art of Doom”.

Tokom leta iste godine slede brojni koncertni nastupi, uključujući festival Banja Luka Rock Open Air i Brodski Rock Kamp u Slavonskom Brodu. Na festivalu takmičarskog karaktera Live for Sound u Mokrinu Atlantida osvaja prvo mesto u sve 3 kategorije – najbolji bend, najbolji nastup, dok je nagrada “Rocker of the Flat Hill” otišla basisti Marku Jovanoviću. Nedelju dana kasnije, bend zauzima treću poziciju na festivalu CMOK u Crvenki.

Nakon brojnih nastupa usledio je poziv Atlantidi iz produkcijske kuće “Avalon” za nastup na koncertu grupa Judas Priest i Whitesnake u Beogradskoj areni, čime je bendu ukazana velika čast i prilika da podeli binu sa legendama rok muzike koji su ujedno imali veliki uticaj na sveukupni rad grupe.

Rad na novom albumu započet je već krajem godine, da bi ulazak u studio sačekao do maja 2011. kada Atlantida odlazi u studio “Kebac” u Valjevu. Ovoga puta grupa ostvaruje saradnju sa Emirom Hotom, pobednikom britanskog takmičenja “Guitar Idol 2005”, koji je autor muzike za pesmu “Na Krilima Plavog Anđela”, prvog singla sa trećeg albuma.

Gost u pomenutoj pesmi bio je i Maestro Mistheria, klavijaturista pevača grupe Iron Maiden, Bruce Dickinson-a, kao i Rob Rock-a i mnogih drugih.

Uz Nemanju Savića, za produkciju albuma bio je zadužen i Vladimir Ružičić Kebac, bubnjar grupe Neverne Bebe, koji je i odsvirao većinu bubnjarskih deonica.

Album čine 12 pesama, gde se pored pomenutog prvog singla“Na Krilima Plavog Anđela” vremenom izdvajaju i „Utopija“, „Vrela stvar, ti i ja“ i „Za nas“.

U pesmi „Ikarov let“ gostovao je Dean Clea, pevač legendarnog splitskog rok sastava „Osmi putnik“.

Izlazak albuma poklopljen je sa vrhuncem dosadašnje Atlantidine karijere, pomenutim nastupom u Beogradskoj areni sa grupama Judas Priest i Whitesnake 1. jula 2011.

Usledili su novi letnji koncertni nastupi, uključujući Avala Rock Fest, Rock Fest u Bačkoj Palanci i beogradski Beer Fest.

Krajem avgusta dolazi do promene u postavi grupe. Na poziciju klavijaturiste dolazi Mihajlo Puhača, a novi bubnjar je Slavko Živković.

Krajem godine Atlantida učestvuje na prvom Beogradskom Autorskom Rok Festivalu (BARF) u organizaciji Udruženja Rok Muzičara Srbije, čiji je Nemanja PR.

Album „Na krilima“ dobija priznanje po izboru čitalaca časopisa „Nocturne“ za najbolji album godine 2011 u jakoj konkurenciji veterana.

Koncertna aktivnost nastavlja se manjim intenzitetom nakon ulaska Nemanje Savića u popularnu grupu „Neverne bebe“ na poziciji akustičnog gitariste, perkusioniste i pratećeg vokala.

U septembru 2012. grupa dobija priliku da otvori beogradski koncert Tim Ripper Owens-a, nekadašnjeg pevača grupa Judas Priest, Iced Earth i gitarsite Yngwie Malmsteen-a.

Atlantida trenutno svira u postavi: Nemanja Savić (vokal), Dragiša Đorđević (gitara), Siniša Prodanović (gitara), Marko Jovanović (bas), Mihajlo Puhača (klavijature),  i Slavko Živković (bubnjevi).

Veći koncerti na kojima je bend učestvovao: EXIT Fest 2007 (Explosive Metal Stage), koncert “Divljih Jagoda” (basta SKC-a), Open Air II (Smederevo), Rock Village 2006 (Banatski Sokolac), Metal Sound II, III (Beograd), koncert “Osvajača” (klub “Enigma”, Smederevo), koncert “Osmog Putnika” (bašta KST-a), Banja Luka Rock Open Air, Brodski Rock Kamp, Beer Fest Beograd, CMOK Fest, Live For Sound Fest, koncert grupa “Whitesnake” i “Judas Priest” (Beogradska arena), Avala Rock Fest, Beogradski Autorski Rok Festival (BARF), koncert Tim Ripper Owensa (klub “Gun”, Beograd) kao i svirke na Hit-ovima radija 202 i niz humanitarnih koncerata (humanitarni koncert sa grupom “Neverne bebe”, “Bečej za Slađu” i mnogi drugi).

Nemanja

Nemanja Savić

Datum rođenja: 14.11.1985.

Živi u: Beogradu

Instrument: Vokal

U Atlantidi od: Osnivanja (2005.)

Oprema: /

Muzičko obrazovanje: Niža muzička škola (odsek klavir)

Prethodni bendovi:White Rose, Dubler, Midgard…

Zašto si počeo da sviraš? Iz ljubavi pema muzici (i kao nekom talentu).

Baviš li se još nečim pored muzike? Studiram audio i video tehnologije i radim kao tehničar grupe Neverne Bebe.

Opiši sebe sa tri reči: Rock And Roll!!!

Gde vidiš sebe za 10 godina? Na Atlantidinom velikom solo koncertu!

Loša navika: Strogoća, lenjost, naivnost…

Šta te zasmejava? Giša…

Kako ubijaš vreme na turnejama? Spavanjem, slušanjem muzike, u priči…

Kako se pripremaš za nastup? Raspevavanjem, istezanjem, smehom…

Najgora situacija na bini: Kada sebi ili nekom od gitarista isključim kabl… Još mi se nije desilo da padnem sa bine, ali polako…

Najgora situacija uopšte: Kada sam na javnom času iz klavira oborio pepeljaru…

Kojem bendu bi voleo da svirate kao predgrupa? Kamelot

Najsramniji trenutak u tvojoj karijeri? Hmmm… Bilo ih je dosta…

Najluđi trač koji si čuo o sebi? I njih je bilo dosta, ali još nisam čuo “onaj” najluđi.

Omiljeno:

Tvoja najbolja svirka: Nastup sa “Divljim Jagodama”

Najbolja svirka nekog drugog benda: Kamelot

Atlantidina pesma za sviranje uživo: Vrela stvar

Bendovi sa kojima voliš imati svirke: Bendovi u kojima sviraju moji prijatelji…

Bendovi/izvođači:The Doors, Cult, Shadow Gallery, The Beach Boys, Kamelot, Rainbow, Trashold, Divlje Jagode, Kerber, Neverne Bebe, Smak, Queen, Deff Lepard, Nickelback, Scorpions, Europe…

Albumi: Put u večnost, Atlantida, Tyranny

Filmovi: Ima ih mnogo…

TV Program: Serije…

Glumac/Glumice: /

Hrana: Sve što mi baka spremi! :)

Piće/cigare: Pelinkovac/Nepušač

Igrice: Pasijans, Minesweeper…

Knjige/Autori: Artemis Fowl, Gospodar Prstenova, Harry Potter, Da Vinčijev Kod…

Životinje: Sve…

Godišnje doba: Leto

Mesto koje bi voleo da posetiš?London…

Sport: Fudbal igram rekreativno u poslednje vreme, a inače sam trenirao košarku i još dosta toga… inače volim sport uopšte…

U slobodno vreme: Družim se, sedim za kompom, igram fudbal, spavam, sviram, prežderavam se…

Životni moto: “Keep on rockin!”

Gisa

Dragiša Đorđević

Datum rođenja: 27.08.1990.

Živi u: Beogradu

Instrument: Gitara

U Atlantidi od: 2007.

Oprema: Ibanez gitare, D’Addario strings, Jim Dunlop Picks…

Muzičko obrazovanje: Samouk (uz veliku bratovu pomoc).

Prethodni bendovi: /

Zašto si počeo da sviraš? Bilo mi je dosadno.

Baviš li se još nečim pored muzike? Studiram operacioni menadžment.

Opiši sebe sa tri reči: Teško to može u 3 reči.

Gde vidiš sebe za 10 godina? On the top!

Lođa navika: Verovanje…

Šta te zasmejava? Moja pamet…

Kako ubijaš vreme na turnejama? Zabavom…

Kako se pripremaš za nastup? Zagrevanjem, zabavom…

Najgora situacija na bini: Kada mi pukne žica…

Najgora situacija uopšte: Mnogo…

Kojem bendu bi voleo da svirate kao predgrupa? COB…

Najsramniji trenutak u tvojoj karijeri? Hmmm…

Najluđi trač koji si čuo o sebi? Heh, mnogo ih ima.

Omiljeno:

Tvoja najbolja svirka: Nastup sa Osmim putnikom.

Najbolja svirka nekog drugog benda: /

Atlantidina pesma za sviranje uživo: Sećanje

Bendovi sa kojima voliš imati svirke: Ne biram.

Bendovi/izvođači:Children of Bodom, Stratovarius, Celesty, Symphony X, Death, Malmsteen, Imperanon, Labyrinth, Pegazus, Pyramaze, Iced Earth, God’s Dance…

Albumi: Immortall, Hate Crew Deathroll.

Filmovi: SAW…

TV Program: TV?

Glumac/Glumice: Miloš Jović.

Hrana: Faširane šnicle…

Piće/cigare: Cola/Užitak…

Igrice: CS, SC…

Knjige/Autori: /

Životinje: Morž, foka, pingvin…

Godišnje doba: Proleće.

Mesto koje bi voleo da posetiš? Južna Koreja…

Sport: Fudbal

U slobodno vreme: Radim sajtove, snimam pesme, razmišljam…

Životni moto: Živi kao da ti je svaki dan poslednji…

Sile

Siniša Prodanović

Datum rođenja: 01.04.1990.

Živi u: Novoj Pazovi

Instrument: Gitara

U Atlantidi od: 2007.

Oprema: Ibanez, Jackson, Squier gitare, pedale…

Muzičko obrazovanje: Samouk.

Prethodni bendovi: /

Zašto si počeo da sviraš? Zato što volim muziku.

Baviš li se još nečim pored muzike? Bleja, teretana…

Opiši sebe sa tri reči: Lud, nenormalan, najbolji.

Gde vidiš sebe za 10 godina? Ne bih znao…

Lođa navika: /

Šta te zasmejava? /

Kako ubijaš vreme na turnejama? Zabavom…

Kako se pripremaš za nastup? Zagrevanjem, zabavom…

Najgora situacija na bini: Kada otkaže nešto od opreme…

Najgora situacija uopšte: /

Kojem bendu bi voleo da svirate kao predgrupa? /

Najsramniji trenutak u tvojoj karijeri? /

Najluđi trač koji si čuo o sebi? Da sam najbolji gitarista.

Omiljeno:

Tvoja najbolja svirka: Sve

Najbolja svirka nekog drugog benda: Whitesnake, Deep Purple

Atlantidina pesma za sviranje uživo: Nokturno

Bendovi sa kojima voliš imati svirke: Ne biram.

Bendovi/izvođači:/

Albumi: Put u večnost, Atlantida

Filmovi: /

TV Program: /

Glumac/Glumice: /

Hrana: Sve

Piće/cigare: /

Igrice: /

Knjige/Autori: /

Životinje: /

Godišnje doba: Svako po malo.

Mesto koje bi voleo da posetiš? /

Sport: Fudbal

U slobodno vreme: Uživam sa društvom…

Životni moto: Budi najbolji u svemu.

Marko

Marko Jovanović

Datum rođenja: 12.08.1988.

Živi u: Zemunu

Instrument: Bass gitara

U Atlantidi od: 2009.

Oprema: Jackosn CMG Concert Bass, Ibanez ATK305

Muzičko obrazovanje: Privatni časovi.

Prethodni bendovi: /

Zašto si počeo da sviraš? Peace Sells intro.

Baviš li se još nečim pored muzike? FON.

Opiši sebe sa tri reči: Lep, lepši najlepši.

Gde vidiš sebe za 10 godina? U Atlantidi, naravno.

Lođa navika: /

Šta te zasmejava? /

Kako ubijaš vreme na turnejama? /

Kako se pripremaš za nastup? Šetam u krug.

Najgora situacija na bini: /

Najgora situacija uopđte: /

Kojem bendu bi voleo da svirate kao predgrupa? Allman Brothers

Najsramniji trenutak u tvojoj karijeri? /

Najluđi trač koji si čuo o sebi? /

Omiljeno:

Tvoja najbolja svirka: Atlantida @ ‘Rat bendova’

Najbolja svirka nekog drugog benda: Roger Waters (Budimpešta 2007).

Atlantidina pesma za sviranje uživo: Paklena Mašina

Bendovi sa kojima voliš imati svirke: /

Bendovi/izvođači:Allman Brothers, Jethro Tull, Weather Report, Zappa…

Albumi: Absent Lovers, Hot rats, Thick as a Brick, Close to the edge.

Filmovi: Stanar

TV Program: /

Glumac/Glumice: /

Hrana: /

Piće/cigare: Pelinkovac

Igrice: /

Knjige/Autori: Hese

Životinje: Đole

Godišnje doba: /

Mesto koje bi voleo da posetiš? Južna Amerika

Sport: /

U slobodno vreme: /

Životni moto: /

Mihajlo

Mihajlo Puhača

Datum rođenja: 22.06.1991.

Živi u: Novoj Pazovi

Instrument: Klavijature

U Atlantidi od: 2011.

Oprema: Korg n364, Kurzweil pc1, Korg T3

Muzičko obrazovanje: Privatni časovi

Prethodni bendovi: Nojeva barka, Stormbringers, Love trigger, Angel, Dragan Mars & his band, Plan B…

Zašto si počeo da sviraš? Osećao sam neku ogromnu želju koja me je terala da počnem da sviram… Kasnije se ta želja pretvorila u ljubav

Baviš li se još nečim pored muzike? Studiram veterinu.

Opiši sebe sa tri reči: To pitajte nekog ko me dobro poznaje.

Gde vidiš sebe za 10 godina? Na američkom auto-putu u Ford Mustang kabrioletu :)

Loša navika: Psujem dok vozim.

Šta te zasmejava? Sile.

Kako ubijaš vreme na turnejama? Još uvek nisam bio na turneji.

Kako se pripremaš za nastup? Zagrevanjem, zabavom…

Najgora situacija na bini: /

Najgora situacija uopšte: Kad su me odbili na pregledu za vojnog pilota…

Kojem bendu bi voleo da svirate kao predgrupa? Whitesnake

Najsramniji trenutak u tvojoj karijeri? /

Najluđi trač koji si čuo o sebi? Ne obraćam pažnju na to.

Omiljeno:

Tvoja najbolja svirka: Angel, kao predgrupa Van Gogh-u

Najbolja svirka nekog drugog benda: Queen and Paul Rodgers

Atlantidina pesma za sviranje uživo: Utopija

Bendovi sa kojima voliš imati svirke: /

Bendovi/izvođači:Whitesnake, Queen, Guns ‘n’ Roses, Pink Floyd, Bon Jovi…

Albumi: Slip of the tongue, The wall, Californication…

Filmovi: The lord of the rings, Once upon a time in America, Top gun

TV Program: National Geography

Glumac/Glumice: Tom Cruise, Mel Gibson, Halle Berry

Hrana: Pizza, riblja čorba, som na roštilju…

Piće/cigare: Pivo

Igrice: NFS, LOTR, GTA.

Knjige/Autori: Hamlet, Tolkin.

Životinje: Pas, tigar, papagaj i konj.

Godišnje doba: Leto.

Mesto koje bi voleo da posetiš? Miami.

Sport: Tenis, odbojka

U slobodno vreme: Sviram, igram igrice.

Životni moto: /

Slavko

Slavko Živković

Datum rođenja: 14.12.1989.

Živi u: Beogradu

Instrument: Bubanj

U Atlantidi od: 2011.

Oprema: Sonor Force 1007,Paiste i Zildjian činele,Stunner palice…

Muzičko obrazovanje: Niža muzička škola za udaraljke.

Prethodni bendovi: Zlo i Naopako, Škola Anti Škole, Rejected, Angel, Sky Wings.

Zašto si počeo da sviraš? Zato što mi je tata kupio bubnjeve.

Baviš li se još nečim pored muzike? Studiram Fasper (Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju ) smer surdologija i treniram karate.

Opiši sebe sa tri reči: Ružan, pametan i mlad.

Gde vidiš sebe za 10 godina? U nekoj lepoj kancelariji

Loša navika: Previše blejim…

Šta te zasmejava? Moji prijatelji.

Kako ubijaš vreme na turnejama? Družim se…

Kako se pripremaš za nastup? Zagrevanjem, zabavom…

Najgora situacija na bini: Pa uglavnom pucanje palica i plastika…

Najgora situacija uopđte: Ne smem je napisati!

Kojem bendu bi voleo da svirate kao predgrupa? KISS

Najsramniji trenutak u tvojoj karijeri? Ima ih…

Najluđi trač koji si čuo o sebi? /

Omiljeno:

Tvoja najbolja svirka: Pudarski dani u Slankamenačkim vinogradima.

Najbolja svirka nekog drugog benda: Metallica

Atlantidina pesma za sviranje uživo: Utopija

Bendovi sa kojima voliš imati svirke: Volim da sviram sa svima.

Bendovi/izvođači:Europe,Kiss,Whitesnake,Firehouse,Dokken,Heart,Vixen,Metallica,Pantera,Spyro Gyra,Offspring,Bob Marley…

Albumi: Ne znam ja imena albuma.

Filmovi: Pineapple express,The Pianist,Brave Heart,Enemy at the Gates,Troy,The Number 23,Moon,The Shawshank Redemption,Shattered,Law Abiding Citizen,Flushed Away i jos million drugih.

TV Program: Discovery

Glumac/Glumice: Brad Pitt i Nebojisa Glogovac.

Hrana: Svašta nešto, ali u omiljeno mogu svrstati: Pljeke, sopstveni sendviči, Švikijeva kuhinja, mamina kuhinja i nudle sa povrćem, pečurkama i piletinom

Piće/cigare: Pivo, špricer, Coca Cola i voda

Igrice: PES

Knjige/Autori: /

Životinje: Sve su mi fascinantne na svoj način.

Godišnje doba: Leto

Mesto koje bi voleo da posetiš? Voleo bih da obiđem ceo svet, ali za početak neka to bude Tajland…

Sport: Frizbi

U slobodno vreme: Se igram sa drugarima…

Životni moto: Take it to the next level!